Wisepowder duwe macem-macem bahan mentah penyakit Alzheimer, lan duwe sistem manajemen kualitas total.

Apa Penyakit Alzheimer?

Penyakit Alzheimer minangka salah sawijining penyebab cacat paling umum ing populasi tuwa. Iki minangka kelainan neurologis sing sacara progresif nyebabake penyusutan jaringan otak lan degenerasi neuronal wiwitan. Iki uga minangka bentuk demensia sing paling umum, nyebabake disfungsi ing memori, katrampilan sosial, mikir, lan prilaku. Secara global, luwih saka 30 yuta wong kanthi umur 65 ngalami penyakit Alzheimer.
Pasien sing nandhang penyakit Alzheimer wiwitane nuduhake tandha-tandha memori sing ora apik kayata ora bisa ngeling-eling kedadeyan pungkasan. Kanthi perkembangan penyakit, penyakit Alzheimer bisa nyebabake gangguan memori sing parah. Pungkasane, pasien ora bakal bisa nindakake kegiyatan dhasar saben dinane kayata sandhangan dhewe, mangan, ngilangi usus, lan liya-liyane.

Apa etiologi sing nyebabake penyakit Alzheimer?

Etika sing nyebabake penyakit Alzheimer isih durung dingerteni kanthi cetha. Nanging, umume spesialis ing bidang iki percaya manawa disfungsi protein otak tanggung jawab kanggo sawetara kedadeyan sing nyebabake neuron mati lan ngganggu fungsi otak. Pasinaon nuduhake yen penyakit Alzheimer nduweni etiologi multifaktorial, kanthi gen, gaya urip, lan lingkungan sing nyumbang kanggo pangembangan penyakit Alzheimer.
Ing kasus sing jarang, mutasi genetik nggawe wong gampang kena Alzheimer. Ing kasus sing nyebabake mutasi kasebut, gejala wiwitan kedadeyan luwih awal lan perkembangane uga luwih cepet.
Biasane, penyakit iki diwiwiti ing bagean otak nalika memori dibentuk. Nanging proses penyakit nyata diwiwiti sadurunge pasien ngalami gejala. Ing tahap lanjut saka penyakit, otak dadi atrophied banget. Utamane, rong protein wis kena pengaruh ing penyakit Alzheimer, protein Beta-amiloid, lan protein Tau.

Plak

Beta-amiloid minangka protein struktural utami sing bisa beracun kanggo neuron yen kluster ing otak. Klompok fragmen beta-amiloid bisa ngganggu proses komunikasi ing antarane sel. Nalika kluster iki kawangun raket bebarengan, kok mbentuk struktur luwih gedhe dikenal minangka plak amyloid.

Kusut

Kanggo fungsi neuron sing bener, protein tau minangka integral kanggo ngeterake nutrisi lan prakara penting liyane kanggo ndhukung neuron kasebut. Nalika protein tau diatur maneh dadi kusut sing diarani kusut neurofibrillary, bisa nyebabake penyakit Alzheimer. Kusut iki bisa nyebabake gangguan transportasi gizi menyang neuron, sing nyebabake mati.

Faktor Resiko Penyakit Alzheimer

Ana sawetara faktor sing bisa nambah risiko kanggo penyakit Alzheimer, sing wis kapacak ing ngisor iki.

Age

Umur lanjut minangka faktor risiko sing paling penting kanggo perkembangan demensia, kalebu penyakit Alzheimer. Nanging, Alzheimer dudu tandha tuwa lan dudu temuan normal.

Genetika

Yen anggota cedhak kulawarga sadurunge wis didiagnosis kena Alzheimer, risiko Alzheimer luwih dhuwur tinimbang populasi umume.

Sindrom Down

Pasien sing lair sindrom Down, kelainan kromosom, gampang kena penyakit Alzheimer nalika isih cilik. Biasane, dheweke ngalami Alzheimer sajrone dasawarsa pisanan utawa kaping pindho.

Cedera Otak Traumatik

Sejarah trauma sirah sing parah bisa nambah risiko nandhang penyakit Alzheimer. Panliten nuduhake manawa ana insiden Alzheimer sing tambah akeh sing ngalami insiden cedera otak traumatik.

Konsumsi alkohol

Konsumsi alkohol bisa nyebabake owah-owahan permanen ing otak. Panliten kanthi skala gedhe nuduhake manawa panggunaan alkohol gegandhengan karo demensia.

insomnia

Kelainan turu, kayata insomnia, uga ana gegayutan karo paningkatan insiden Alzheimer ing panelitian gedhe.

Lifestyle

Faktor risiko kanggo penyakit pembuluh darah koroner kayata obesitas, hipertensi, kolesterol dhuwur, ngrokok, lan diabetes uga ana hubungane karo penyakit Alzheimer.

Gejala lan Tandha

Umum ngerti yen gejala utama penyakit Alzheimer yaiku ilang memori. Ing tahap wiwitan penyakit, pasien ngalami masalah ngeling-eling kenangan lan kedadeyan anyar. Kanthi perkembangan penyakit, masalah memori lan kognisi mudhun.
Kecurigaan demensia wiwitane tuwuh saka kanca cedhak utawa anggota kulawarga nalika gejala kasebut cukup parah lan bisa dingerteni. Pangowahan patologis jaringan otak nyedhiyakake klinis kaya ing ngisor iki.

Masalah Memori

Amarga ilang memori saya parah amarga penyakit Alzheimer, masarakat duwe masalah komunikasi saben dinane kayata lali pacelathon, asring nyelehake perkara, kesasar ing wilayah sing akrab, lan duwe masalah karo obyek utawa ekspresi pamikiran.

Pangowahan Kepribadian

Alzheimer bisa ngrubah pribadine lan prilaku wong kanthi drastis. Kepribadian sing sadurunge ceria bisa uga ganti dadi kelainan depresi nalika uga ora duwe rasa apatis, swasana ati, lan mundur total sosial.

Kesulitan njupuk keputusan

Pasien Alzheimer kangelan nggawe keputusan lan keputusan sing bener. Contone, pasien bisa uga ora sopan kanggo norma sosial kayata mlaku ing udan utawa ngguyu nalika pemakaman.

Kesulitan karo tugas sing akrab

Alzheimer bisa ngganggu kemampuane wong kanggo nindakake aktivitas sing akrab kayata masak, nyopir, dolanan, lan liya-liyane. Nalika penyakit iki saya mundhak, pasien bisa uga ora duwe kabisan kanggo nindakake kegiyatan saben dinane kayata klamben dhewe lan bisa uga nglirwakake kebersihane.

Masalah karo nalar

Pamikiran lan konsep abstrak angel banget kanggo wong sing kena penyakit Alzheimer amarga ana masalah konsentrasi. Pasien uga duwe kangelan kanggo nindakake macem-macem tugas sekaligus. Kegiatan saben dina sing penting kanggo kaslametan kayata manajemen finansial bisa dadi prestasi sing mokal kanggo pasien Alzheimer.

Kepiye Diagnosis Penyakit Alzheimer?

Umume pasien diwenehi tandha babagan gejalane saka kanca cedhak utawa anggota kulawarga, sawise iku pasien asring njaluk perawatan medis. Tes luwih lanjut kudu ditindakake kanggo ngonfirmasi diagnosis Alzheimer. Tes kasebut bisa uga kalebu penilaian memori lan katrampilan kognitif pasien, lan tes pencitraan liyane. Tes pencitraan lan laboratorium penting kanggo ngilangi diagnosis diferensial kanggo Alzheimer. Nanging, diagnosis konfirmasi Alzheimer biasane sawise pasien mati amarga pemeriksaan histopatologis jaringan otak nuduhake owah-owahan karakteristik kayata kusut neurofibrillary lan plak amiloid.
  • Pemeriksaan Fisik: Kanggo ngilangi penyebab demensia liyane, dhokter bakal mriksa refleks, gaya urip, kekuatan otot lan nada, fungsi saraf kranial, keseimbangan, lan koordinasi.
  • Penyelidikan laboratorium: Nalika tes getih ora bisa ngonfirmasi diagnosis Alzheimer, tes kasebut penting kanggo ngilangi infeksi, tumor, utawa kekurangan vitamin, sing kabeh bisa uga nyebabake gejala sing padha karo Alzheimer. Ing sawetara kasus sing ora biasa, evaluasi cairan cerebrospinal uga bisa ditindakake.
  • Tes Neurologis: Ujian status mental kalebu evaluasi katrampilan nalar, memori, lan kognisi. Tes kasebut mbandhingake kemampuan nindakake tugas kognitif lan memori sing gampang karo wong liya kanthi umur sing padha tanpa kahanan patologis.
  • Pasinaon pencitraan: Pindai otak kanthi MRI utawa CT minangka kunci kanggo nggawe diagnosis Alzheimer. Penelitian pencitraan iki uga bisa mbantu ngidentifikasi sebab-sebab pangowahan status mental liyane kayata stroke iskemik, pendarahan, tumor, utawa trauma. Penyusutan otak lan area metabolisme disfungsional bisa dibayangake liwat panelitian imaging. Modalitas pencitraan sing luwih anyar nggunakake pemindaian PET, pencitraan PET amyloid, lan pencitraan Tau PET uga diteliti kanggo perane kanggo diagnosa Alzheimer.
  • Plasma Aβ: Plasma Aβ minangka tes getih sing digunakake kanggo luwih ngiyatake diagnosis Alzheimer. Iki minangka tes sing mentas disertifikasi ing AS lan kasedhiya saiki.
  • Tes Genetik: Sanajan tes genetik ora ana ing evaluasi rutin kanggo Alzheimer, sing duwe sedulur tingkat pertama sing nandhang Alzheimer bisa uga ngalami tes genetik.

Apa Komplikasi Alzheimer?

Komplikasi sing ana gandhengane karo Alzheimer padha karo presentasi klinis. Masalah karo memori, basa, lan pertimbangan kabeh bisa nyusahake uripe pasien lan malah bisa nyebabake kemampuane golek utawa nampa perawatan. Ora bisa komunikasi, gejala, utawa ngetutake perawatan uga bisa nambah penyakit.
Ing tahap pungkasan penyakit, atrofi otak lan owah-owahan seluler bisa nyebabake fungsi normal. Pasien bisa uga ora bisa ngontrol gerakan usus lan kandung kemih, lan bisa uga angel ngulu. Masalah tambahan kalebu infeksi bebarengan, paningkatan kedadeyan kejatuhan, kekurangan gizi, dehidrasi, lan perubahan usus.

Apa Alzheimer bisa dicegah?

Sayange, bukti saiki nuduhake yen nyegah penyakit Alzheimer ora mungkin. Nanging, ngindhari faktor risiko sing ana gandhengane karo Alzheimer bisa uga migunani kanggo ngowahi penyakit kasebut lan nyuda kemungkinan nandhang Alzheimer kanthi umur tambah. Kanthi nindakake gaya urip sehat kayata olahraga saben dina, ngonsumsi panganan sing akeh sayuran lan woh-wohan, pemeriksaan kesehatan rutin, njaga tekanan darah lan tingkat kolesterol, ngindhari agen rekreasi sing mbebayani kayata alkohol utawa rokok bisa uga mbantu njaga memori lan fungsi kognitif. mengko ing urip. Salajengipun, melu aktivitas sing mbutuhake pertimbangan lan keterlibatan fungsi mental sing luwih dhuwur kayata main catur, ngrampungake masalah matematika, utawa dolanan sing tantangan uga bisa mbantu njaga fungsi mental kanthi umur sing saya tambah.

Perawatan penyakit Alzheimer

Obat sing saiki digunakake kanggo ngobati pitulung Alzheimer kanthi gejala. Dheweke ora ngowahi kursus penyakit utawa ngobati kondisi kasebut. Utamane, rong jinis obat saiki diwenehake kanggo Alzheimer.

Penghambat Cholinesterase

Ing penyakit Alzheimer, ana depletion asetilkolin, yaiku neurotransmitter, sing wis kena pengaruh sajrone penyakit kasebut. Mula, larangan enzim sing nyuda asetilkolin bisa migunani tumrap perawatan Alzheimer.
Penghambat Cholinesterase nambahake tingkat neurotransmitter, Acetylcholine kanthi nyandhet kerusakane. Iki minangka obat pilihan awal kanggo kabeh pasien sing nembe didiagnosis kena penyakit Alzheimer lan bisa nambah gejala kanthi moderat. Inhibitor cholinesterase umum digunakake ing perawatan penyakit Alzheimer yaiku galantamine, rivastigmine, lan donepezil.

Antagonis reseptor NMDA

Memantine, antagonis reseptor NMDA uga digunakake kanggo perawatan penyakit Alzheimer. Iki digunakake khusus kanggo pasien sing ora bisa ngidinke perawatan karo hambatan Cholinesterase. Ana gejala perbaikan sing moderat nalika diobati karo memantine. Nalika perawatan gabungan memantine karo penghambat kolinesterase liyane durung kabukten bisa nguntungake, panliten ditindakake kanggo ngamati apa wae mupangate.

Pengobatan alternatif

Akeh vitamin, suplemen, lan jamu uga digunakake ing pasien penyakit Alzheimer amarga bisa migunani kanggo nambah fungsi kognitif. Pasinaon sing ngevaluasi keuntungan saka obat kasebut isih durung mesthi. Sawetara perawatan alternatif sing bisa menehi efek sing migunani yaiku:

Bubuk 9-Me-BC

9-ME-β-Carbolines minangka senyawa pyridoindole, sing asale saka rute endogen lan eksogen. Riset babagan 9-ME-β-Carbolines nemokake manawa senyawa kasebut bisa ngasilake efek sing migunani kayata neuroprotection, neurostimulasi, tumindak anti-inflamasi, lan neuroregeneration. Salajengipun, 9-ME-BC nyandhet panyebaran neuron dopaminergik tanpa kena pengaruh serapan dopamin. 9-ME-BC nampilake tumindak anti-proliferatif kanthi efek beracun minimal ing neuron.
Tumindak 9-ME-BC ditengahi dening transporter kation organik, lan uga micu ekspresi gen sing tanggung jawab kanggo sintesis akeh faktor neurotropik penting kalebu BDNF, NCAM1, lan TGFB2. Faktor neurotrofik kasebut penting kanggo tuwuhing neurit, sing bisa duwe mupangat neurodegenerative lan neuroprotective nalika neuron nemoni macem-macem racun. Mula, 9-ME-BC duwe akeh mupangat kanggo neuron sing ndadekake suplemen sing migunani tumrap kelainan neurologis kayata penyakit Parkinson lan penyakit Alzheimer.

Bubuk CMS121

CMS121 sing asale saka fisetin yaiku senyawa neuroprotektif sing diterbitake kanthi lisan. Fisetin minangka senyawa flavonoid sing asalé saka woh-wohan lan sayuran. Pasinaon wis nuduhake yen fisetin duweni efek sing bermanfaat ing kognisi lan komunikasi neuron. Bebarengan karo sifat antioksidan, fisetin uga bisa nambah tingkat faktor neuroprotektif ing Sistem saraf pusat. Salajengipun, fisetin uga nduweni sipat anti-inflamasi. Kabeh mupangat fisetin kasebut nuduhake manawa bisa migunani tumrap perawatan penyakit sing ngalami gangguan komunikasi lan fungsi neuronal.
Turunan saka fisetin, bubuk CMS121 duweni potensi 400 kali luwih dhuwur tinimbang fisetin. CMS121 uga nampilake sifat tambahan kayata paningkatan profil farmakologis lan stabilitas ing bentuk fisik kanthi bioavailabilitas oral oral sing apik. CMS121 miturut teori bisa dadi suplemen sing migunani kanggo pasien kelainan neurologis kayata penyakit Alzheimer.

Bubuk CAD31

CAD31 nduwe macem-macem efek sing bisa uga efektif kanggo nyuda degenerasi umur neuron sing umur. Dituduhake kanggo ngrangsang sel induk sing asale saka embrio manungsa kanggo nurun. Eksperimen kanggo nyoba mupangat CAD31 ing skenario klinis ditindakake ing panelitian kewan. Model tikus kanthi penyakit Alzheimer ditindakake kanthi CAD31. Panliten kasebut nyathet peningkatan fungsi memori lan nyuda model tikus. Nyimpulake manawa CAD31 bisa dadi neuroprotective lan uga bisa nglintasi alangan otak getih kanthi efektif.
CAD 31 umume tumindak liwat pembentukan sinapsis lan target jalur metabolisme kayata metabolisme asam lemak. Panliten awal iki duwe temuan sing janjeni kanggo panggunaan CAD-21 ing kelainan neurologis kalebu penyakit Alzheimer lan bentuk pikun nyuda liyane.

Bubuk J147

Wêdakakêna J147 asalé saka Curcumin, sing asalé saka rempah-rempah India sing misuwur kanthi jeneng kunir. Curcumin minangka senyawa kanthi efek mupangat sing misuwur kayata sifat anti-inflamasi, efek antioksidan, minimalake keracunan sing diinduksi protein amiloid, lan liya-liyane. Sayange, curcumin dhewe dudu suplemen sing efektif amarga bioavailabilitas banget lan ora bisa ngliwati alangan getih-otak.
Beda karo curcumin, bubuk J147 duwe profil farmakologis sing luwih stabil, penetrasi CNS sing apik, lan uga duwe bioavailabilitas oral sing apik. Molekul J147 uga duwe luwih saka 10 kali luwih kuat dibandhingake karo kurkumin. Pasinaon kewan sing ditindakake nganti saiki ing bubuk J147 wis nuduhake manawa bisa migunani banget kanggo wong tuwa lan wong sing nandhang penyakit Alzheimer.

Wêdakakêna monosialotetrahexosyl ganglioside Sodium (GM1)

Natrium monosialotetrahexosylganglioside (GM1) minangka senyawa sing saya populer sing digunakake kanggo ngatasi macem-macem kelainan neurologis. Iki utamane amarga tumindak neuroprotective. Nanging uga tumindak proteksi sing migunani ing pembuluh getih sing nyedhiyakake CNS. Ing panliten sing ditindakake ing senyawa GM1, GM1 ditemokake duwe tumindak proteksi cedera sel sing diinduksi radikal bebas.
Neuroprotective, uga sifat antioksidan bubuk Monosialotetrahexosyl ganglioside Sodium (GM1), nggawe suplemen sing bisa migunani kanggo akeh kelainan sistem saraf pusat kalebu nanging ora winates kanggo penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, demensia senile, lan liya-liyane.

Wêdakakêna Octacosanol

Octacosanol minangka senyawa kimia sing asale saka tanduran kayata minyak germ gandum lan gula. Sacara struktural lan kimia, nduweni sifat sing padha karo Vitamin E. Sawetara panliten nemokake octacosanol duwe antioksidan, neuroprotektif, lan anti-inflamasi. Iki digunakake kanthi akeh dening atlet lan uga digunakake minangka tambahan ing perawatan kelainan neurologis kayata penyakit Parkinson, penyakit Alzheimer, penyakit Lou Gehrig, lan liya-liyane.

Pasinaon sing Saiki Kanggo Penyakit Alzheimer

Saiki, ora ana tamba kanggo penyakit Alzheimer, lan kabeh obat sing saiki digunakake kanggo perawatan penyakit Alzheimer mung bisa nambah gejala kanthi sementara kanthi nambah tumindak neurotransmiter ing sistem saraf pusat. Nanging obat-obatan kasebut ora bisa nyegah penyakit iki saya maju.
Akeh panliten sing ditindakake kanggo luwih ngerti etiologi penyakit lan patofisiologi kanggo nggawe perawatan target kanggo Alzheimer. Peneliti ing lapangan iki ngarep-arep bisa nemokake opsi perawatan sing bisa nundha utawa malah mandhegake perkembangan penyakit ing tahap lanjut. Kemungkinan modhal pangobatan mbesuk ora bakal melu tamba siji, nanging kombinasi pirang-pirang obat sing tumindak ing pirang-pirang jalur.

Prognosis Penyakit Alzheimer

Nalika sawetara obat digunakake kanggo ngobati penyakit Alzheimer, mung bisa nyuda perkembangan penyakit. Nanging, obat kasebut isih larang banget amarga bisa nambah kemampuan pasien supaya bisa mandiri lan nindakake kegiyatan saben dinane kanthi pitulung sithik. Ana macem-macem layanan sing nyedhiyakake perawatan kanggo pasien penyakit Alzheimer. Sayange, ora ana obat sing dikenal kanggo penyakit Alzheimer.

Wigati:

  1. Gruss M, Appenroth D, Flubacher A, Enzensperger C, Bock J, Fleck C, Gille G, Braun K. 9-Methyl-β-carboline-induced cognitive enhancement digandhengake karo tingkat dopamin hippocampal sing dhuwur lan proliferasi dendritik lan sinaptik. J Neurochem. 2012 Juni; 121 (6): 924-31.
  2. Ates G, Goldberg J, Currais A, Maher P. CMS121, penghambat sintase asam lemak, nglindhungi saka peroksidasi lipid lan inflamasi sing berlebihan lan nyuda kerugian kognitif ing model tikus transgenik penyakit Alzheimer. Redox Biol. 2020 Sep; 36: 101648. doi: 10.1016 / j.redox.2020.101648. Epub 2020 Jul 21. PMID: 32863221; PMCID: PMC7394765.
  3. Daugherty D, Goldberg J, Fischer W, Dargusch R, Maher P, Schubert D. Calon obat penyakit Alzheimer sing nargetake inflamasi lan metabolisme asam lemak. Alzheimer Res Ther. 2017 Jul 14; 9 (1): 50. doi: 10.1186 / s13195-017-0277-3. PMID: 28709449; PMCID: PMC5513091.
  4. Clarkson GJ, Farran MÁ, Claramunt RM, Alkorta I, Elguero J. Struktur agen anti-tuwa J147 digunakake kanggo nambani penyakit Alzheimer. Acta Crystallogr C Struct Chem. 2019 Mar 1; 75 (Pt 3): 271-276.
  5. Shi M, Zhu J, Deng H. Karakteristik Klinis Injeksi Intravena saka Monosialotetrahexosyl Ganglioside Sodium-Related Guillain-Barre Syndrome. Neurol ngarep. 2019 Mar 15; 10: 225.
  6. Snider SR. Octacosanol ing parkinsonisme. Ann Neurol. 1984 Dhésèmber 16(6):723. doi: 10.1002 / ana.410160615. PMID: 6395790.
  7. Guo T, Lin Q, Li X, Nie Y, Wang L, Shi L, Xu W, Hu T, Guo T, Luo F. Octacosanol Attenuates Peradangan ing Loro-lorone Makam RAW264.7 lan Model Tikus Colitis. J Agric Food Chem. 2017 Mei 10; 65 (18): 3647-3658.
  8. Asosiasi Alzheimer. Fakta lan tokoh penyakit Alzheimer 2016. Demen Alzheimer. 2016 Apr; 12 (4): 459-509.
  9. Mantzavinos V, Alexiou A. Biomarker kanggo Diagnosis Penyakit Alzheimer. Curr Alzheimer Res. 2017; 14 (11): 1149-1154. doi: 10.2174 / 1567205014666170203125942. PMID: 28164766; PMCID: PMC5684784.

Artikel Trending