penyakit Alzheimer

Wisepowder duwe macem-macem bahan mentah penyakit Alzheimer, lan duwe sistem manajemen kualitas total.

Nuduhake asil 1-4 saka 8

1 2

Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer minangka bentuk demensia sing progresif. Dementia minangka istilah sing luwih jembar kanggo kahanan sing disebabake dening ciloko otak utawa penyakit sing mengaruhi memori, pikiran, lan tumindak sing negatif. Pangowahan kasebut ngganggu urip saben dinane.
Miturut Asosiasi Alzheimer, penyakit Alzheimer nyebabake 60 nganti 80 persen kasus demensia. Umume wong sing nandhang penyakit kasebut entuk diagnosis sawise umur 65. Yen didiagnosis sadurunge, umume diarani penyakit Alzheimer wiwitan.

Penyakit Alzheimer

Penyebab penyakit Alzheimer yaiku (ora) dingerteni. Hipotesis "amyloid cascade" minangka hipotesis sing paling akeh dibahas lan ditliti babagan panyebab penyakit Alzheimer. Data paling kuat sing ndhukung hipotesis cascade amyloid asale saka panelitian penyakit Alzheimer sing diwarisake (genetik) kanthi wiwitan. Mutasi sing ana gandhengane karo penyakit Alzheimer ditemokake ing udakara setengah pasien sing nandhang penyakit wiwitan. Ing kabeh pasien kasebut, mutasi nyebabake produksi berlebihan ing otak saka bentuk spesifik fragmen protein cilik sing diarani ABeta (Aβ). Akeh ilmuwan percaya manawa ing mayoritas kasus penyakit Alzheimer sacara sporadis (contone, ora diwarisi) (iki kalebu mayoritas kabeh kasus penyakit Alzheimer) ana kurang banget ngilangi protein Aβ iki tinimbang akeh banget produksi. Ing kasus apa wae, akeh riset kanggo nemokake cara kanggo nyegah utawa nyuda penyakit Alzheimer fokus ing cara kanggo nyuda jumlah Aβ ing otak.

Gejala Alzheimer

Saben uwong duwe episode kelalen. Nanging wong sing nandhang penyakit Alzheimer nampilake tindak tanduk lan gejala tartamtu sing saya suwe saya suwe. Iki bisa kalebu:
  • kelangan memori sing mengaruhi kegiatan saben dinane, kayata kemampuan kanggo janjian
  • masalah karo tugas sing akrab, kayata nggunakake gelombang mikro
  • kangelan ngatasi masalah
  • masalah karo wicara utawa nulis
  • dadi ora karuan babagan wektu utawa papan
  • nyuda pangadilan
  • nyuda kebersihan pribadi
  • owah-owahan swasana lan kapribadian
  • mundur saka kanca, kulawarga, lan komunitas
Gejala penyakit Alzheimer bakal ganti miturut tahap penyakit kasebut.

Perawatan Alzheimer

Ora ana tamba sing dingerteni kanggo penyakit Alzheimer, perawatan sing kasedhiya nawakake manfaat simptom sing cukup sithik nanging sipate tetep paliatif.
Pangobatan penyakit Alzheimer kalebu adhedhasar obat lan non-obat adhedhasar. Rong kelas farmasi sing beda disetujoni dening FDA kanggo ngobati penyakit Alzheimer: inhibitor cholinesterase lan antagonis glutamat parsial. Kelas obat apa wae wis kabukten bisa nyuda tingkat perkembangan penyakit Alzheimer. Nanging, akeh uji coba klinis ngandhakake yen obat kasebut luwih unggul tinimbang plasebo (pil gula) kanggo ngilangi sawetara gejala.
Pangobatan adhedhasar obat
▪ Inhibitor Cholinesterase (ChEIs)
Ing pasien penyakit Alzheimer, ana kekurangan neurotransmitter kimia otak sing diarani asetilkolin. Panliten substansial wis nunjukake manawa asetilkolin penting ing kemampuan mbentuk kenangan anyar. Inhibitor cholinesterase (ChEIs) mblokir kerusakan asetilkolin. Akibate, luwih akeh asetilkolin sing kasedhiya ing otak, lan bisa dadi luwih gampang mbentuk kenangan anyar.
Papat ChEI wis disetujoni dening FDA, nanging mung donepezil hydrochloride (Aricept), rivastigmine (Exelon), lan galantamine (Razadyne - sadurunge diarani Reminyl) digunakake dening umume dokter amarga obat kaping papat, tacrine (Cognex) duwe efek samping sing ora dikarepake. tinimbang telu liyane. Umume ahli penyakit Alzheimer ora percaya ana prabédan penting ing efektifitas telung obat kasebut. Sawetara panliten nuduhake manawa perkembangan gejala pasien ing obatan kasebut kayane plato suwene nem nganti 12 wulan, nanging perkembangane mesthi bisa diwiwiti maneh.
Saka telung ChEI sing digunakake, rivastigmine lan galantamine mung disetujoni dening FDA kanggo penyakit Alzheimer sing entheng nganti moderat, dene donepezil disetujoni kanggo penyakit Alzheimer sing entheng, moderat, lan parah. Ora dingerteni manawa rivastigmine lan galantamine uga efektif kanggo penyakit Alzheimer sing parah, sanajan ora ana alesan sing apik kenapa ora.
Efek samping utama CHE kalebu sistem gastrointestinal lan kalebu mual, mutah, cramping, lan diare. Biasane efek samping iki bisa dikendhaleni kanthi pangowahan ukuran utawa wektu dosis utawa menehi obat karo panganan sing sithik. Mayoritas pasien bakal ngidinke dosis terapi saka ChEIs.
▪ Antagonis glutamat parsial
Glutamat minangka neurotransmitter sing nyenengake ing otak. Siji teori ngandhakake manawa kakehan glutamat bisa uga ora apik kanggo otak lan nyebabake rusaknya sel saraf. Memantine (Namenda) bisa digunakake kanthi nyuda efek glutamat kanggo ngaktifake sel saraf. Panaliten nunjukake manawa sawetara pasien ing memantine bisa ngatasi awake dhewe luwih becik tinimbang pasien ing pil gula (plasebo). Memantine disetujoni kanggo perawatan dimensia moderat lan parah, lan panliten ora nuduhake yen mbiyantu dimensia entheng. Sampeyan uga bisa ngobati pasien karo AchEs lan memantine tanpa efektivitas obat utawa efek samping.
Kajaba iku, akeh panliten nuduhake manawa obat-obatan J147, CAD-31, CMS 121, lsp bakal efektif kanggo penyakit Alzheimer ing model tikus sing wis tuwa. J147 minangka obat eksperimen kanthi efek sing dilaporake nglawan penyakit Alzheimer lan tuwa ing model tikus sing wis tuwa. Lan aktivitas neurogenik sing luwih apik tinimbang J147 ing sel prekursor saraf manungsa asale diarani CAD-31.
Pangobatan adhedhasar obat-obatan
Saliyane obat, pangowahan gaya urip bisa mbantu pasien penyakit alzheimer
ngatur kondisine, kayata maca buku (nanging dudu koran), main game papan, ngrampungake teka-teki silang, main alat musik, utawa interaksi sosial kanthi rutin nuduhake risiko nyuda penyakit Alzheimer.

Wigati:

  1. Matthews, KA, Xu, W., Gaglioti, AH, Holt, JB, Croft, JB, Mack, D., & McGuire, LC (2018). Prakiraan ras lan etnis penyakit Alzheimer lan demensia sing gegandhengan ing Amerika Serikat (2015–2060) kanggo wong diwasa umur 65 taun. Alzheimer & Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2018.06.3063 ikon njaba
  2. Xu J, Kochanek KD, Sherry L, Murphy BS, Tejada-Vera B. Pati: data pungkasan kanggo taun 2007. Laporan statistik vital nasional; vol. 58, No. 19. Hyattsville, MD: Pusat Statistik Kesehatan Nasional. 2010
  3. Penyakit Alzheimer - Penyebab (NHS)
  4. Patterson C, Feightner JW, Garcia A, Hsiung GY, MacKnight C, Sadovnick AD (Februari 2008). "Diagnosis lan perawatan demensia: 1. Penilaian risiko lan pencegahan utama penyakit Alzheimer". CMAJ 178 (5): 548-56
  5. McGuinness B, Craig D, Bullock R, Malouf R, Passmore P (Juli 2014). "Statin kanggo perawatan demensia". Database Cochrane Ulasan Sistematis
  6. Stern Y (Juli 2006). "Cadangan kognitif lan penyakit Alzheimer". Penyakit Alzheimer lan Kelainan sing gegandhengan. 20 (3 Suplemen 2): S69-74
  7. "Obat eksperimen sing nargetake penyakit Alzheimer nuduhake efek anti-penuaan" (Press release). Institut Salk. 12 November 2015. Dijupuk tanggal 13 November 2015